16 interessante feiten over Thailand

Thailand

Thailand is momenteel één van de populairste bestemmingen in Azië en voor veel backpackers is Thailand het startpunt voor een rondreis door dit deel van de wereld. Dat Thailand zo populair is vinden wij niet gek, je vind er namelijk schitterende tempels, heerlijk eten en prachtige tropische eilanden met de bekende witte bounty stranden.

Maar Thailand is veel meer dan dat.

 1. Een tiende van alle diersoorten op aarde leeft in het wild in Thailand
 2. De hoofdstad van het land, Bangkok, wordt ook wel het ‘Venetië van het Oosten’ genoemd vanwege het grote aantal kanalen in de stad
 3. De naam “Thailand” is in de Thaise taal “Prathet Thai” wat “Land van de Vrijen” betekend
 4. ‘s werelds grootste gouden Boeddha is te vinden in Thailand, om precies te zijn in het tempelcomplex Wat Traimit. Ook de grootste krokodillenfarm en het grootste restaurant zijn in het land te vinden
 5. Ieder jaar bezoeken ruim zes miljoen toeristen Thailand. Daarnaast wonen er ook veel emigranten uit de ontwikkelde landen in Thailand
 6. Het kleinste zoogdier op aarde, de Craseonycteris Thonglongyai (de hommelvleermuis) is te vinden in Thailand
 7. Het Thaise alfabet telt 32 klinkers en 44 medeklinkers
 8. Thailand is de grootste producent van tin
 9. Een eeuw geleden leefden er in Thailand meer dan 100.000 olifanten, waarvan een kleine 20.000 in het wild. Vandaag de dag zijn dit er nog maar zo’n 5000, waarvan minder dan de helft in het wild leeft.
 10. De totale bevolking van Thailand staat momenteel op zo’n 67,5 miljoen, waarmee Thailand qua bevolkingsaantal het 20e land van de wereld is.
 11. In Thailand leeft ‘s werelds langste slang, de netpython. De grootste netpython die ooit is gemeten in Thailand was meer dan 10 meter lang, gemeten van kop tot staart.
 12. Ook de giftigste slang op aarde, de koningscobra is te vinden in Thailand. Een enkele bijt van deze slang is zo krachtig dat deze zelfs een olifant kan doden.
 13. Er leven meer dan 1300 vissoorten in de Mekong rivier. Deze rivier vormt een deel van Thailand’s oostelijke grens en stroomt verder door Vietnam richting de zee. Onder andere een aantal van de grootste zoetwatervissen op aarde, waaronder de meerval leven in de Mekong rivier. Meervallen kunnen meer dan 10 meter lang worden.
  14. Thailand is het enige land in Zuidoost-Azië dat nooit gekoloniseerd werd door een Europese natie.
 14. Bhumibol Adulyadej, de koning van Thailand, is ‘s werelds langst regerende monarch. In juni 1946 kwam hij aan de macht toen hij werd bekroond tot koning Rama IX. Nog een leuk weetje, het volkslied van Thailand is door Bhumibol samengesteld.
 15. De luchthaven Don Mueang International Airport heeft de hoogste verkeerstoren van de wereld. De toren steekt maar liefst 132,2 meter de lucht in.
 16. De volledige naam van Bangkok, de hoofdstad van Thailand, luidt: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. Een hele mond vol en het heeft ook een betekenis. Als je het vertaalt betekent het: De stad van engelen, de grote stad, de woonplaats van de Smaragdgroene Boeddha, de ondoordringbare stad (in tegenstelling tot Ayutthaya) van de god Indra, de grote hoofdstad van de wereld die met negen kostbare edelstenen is begiftigd, de gelukkige stad, rijk aan een enorm Koninklijk Paleis dat de hemelse woonplaats gelijkt waar de gereïncarneerde god regeert, een stad die door Indra is gegeven en die door Vishnukarn is gebouwd.

Copyright foto: Wikimedia Commons