5 redenen om naar Cambodja te gaan

Angkor Wat in Cambodja
In tegenstelling tot de buurlanden Thailand en Vietnam is Cambodja lang niet zo bekend bij het grote publiek. Dat is op zich vreemd want Cambodja heeft de reiziger net zoveel te bieden als Vietnam en Thailand. Het is een prachtig lang met een rijke (en gewelddadige) historie, vriendelijke bevolking en een schitterende natuur.

Wij zijn onlangs een week in Cambodja geweest en op basis van deze trip hebben wij vijf redenen op een rijtje gezet waarom je zeker weten een keer naar Cambodja moet reizen.

1. Angkor Wat, het grootste tempelcomplex op aarde

Gelegen in het noorden van Cambodja op een steenworp afstand van de stad Siem Reap liggen honderden eeuwenoude tempels verscholen in de bossen. Eén van die tempels is Angkor Wat, het grootste religieuze bouwwerk ter wereld en wordt ook wel het achtste wereldwonder genoemd.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Angkor Wat slechts een deel van het enorme tempelcomplex dat in totaal meer dan 5000 voetbalvelden groot is. Genoeg te zien dus om je dagen te vermaken! Veel van de tempels liggen verscholen in de jungle wat garant staat voor schitterende plaatjes. Veel tempels zijn in de loop van de eeuwen opgeslokt door de jungle en overal zie je omhoog kronkelende boomwortels, bomen die groeien op de stenen van de tempels en boomwortels welke tussen de muren door groeien.

Tip van onze kant, bezoek het Angkor Wat complex tijdens de zonsopkomst. Laat je met een tuktuk ophalen vanuit Siem Riep en bekijk de zonsopkomst vanaf de vijver aan de linkerkant, vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op de opkomende zon welke langzaam achter de tempels omhoog komt. De zonsondergang kun je het best bekijken vanaf Bakheng Mountain.

De zonsopkomst in Angkor Wat in Cambodja

2. De ongerepte natuur

Cambodja staat niet alleen bekend om de vele cultuur, je vind er ook prachtige natuur. Van weelderige jungle tot schitterende watervallen en van mangrovebossen tot bergplateaus, alles is te vinden in Cambodja. En doordat Cambodja nog niet ontdekt is door het massa toerisme is veel van de natuur nog geheel ongerept. Nog een reden dus om snel het land te ontdekken!

Wie de natuur van het land graag wil ontdekken kan het beste naar de provincies Mondulkiri en Ratanakiri. In Ratanakiri vind je bijvoorbeeld het Virachay National Park, dit park is het grootste nationale park van het land en je vind hier onder andere nog wilde tijgers en olifanten. De kans is vrij klein maar wie geluk heeft weet één van deze bijzondere diersoorten in het wild te spotten.

cambodja

3. De hoofdstad Phnom Penh

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja en ligt in het zuidoosten van het land bij de samenvloeiing van de rivieren Mekong en de Tonlé Saprivier. In Phnom Penh kun je je onder meer verdiepen in het heftige verleden van Cambodja tijdens de heerschappij van de Rode Khmer en dictator Pol Pot. Het regime van de Rode Khmer is verantwoordelijk voor de inktzwarte periode uit de geschiedenis van Cambodja. In de tijd dat dit regime aan de macht was zijn tussen de 1,7 en 2 miljoen mensen gestorven, vooral op de Killing Fields. Deze Killing Fields is, samen met het Tuel Sleng Museum (Museum van Volkerenmoord) dan ook een bezienswaardigheid die je gezien moet hebben, je wordt hier heel direct met de vreselijke gebeurtenissen uit het verleden van Cambodja geconfronteerd.

In Phnom Penh vind je ook het Koninklijk paleis van Cambodja met daarnaast de Wat Preah Keo, beter bekend als de zilveren pagode. Even buiten de hoofdstad vind je de tempel Wat Phnom. Een bezoek aan deze tempel is zeker aan te raden vanwege zijn liggen. De tempel is namelijk gelegen op een heuvel waardoor je een schitterend uitzicht hebt over de stad Phnom Penh.

Phnom Penh, Cambodja

4. Bijkomen op een tropisch eiland

Het eiland Koh Rong biedt alles om even helemaal tot rust te komen. Op dit tropische eiland zijn de stranden wit, het zeewater kraakhelder, de palmbomen groen en je vind er een minimale hoeveelheid toeristen en resorts.

Het eiland is alleen per boot te bereiken vanaf Sihanoukville, de tocht neem in totaal ongeveer twee uur in beslag. Wie voor de rust naar het eiland komt kan het beste zijn trip niet boeken vlak voor en tijdens de Full Moon Party’s die iedere maand op het eiland gevierd worden.

Iedere maand vind er op Koh Rong een Full Moon Party plaats, wie voor de rust komt kan tijdens deze dagen beter het eiland mijden omdat het er erg druk kan zijn. Deze full moon party’s zijn eigenlijk het enige minpuntje van het eiland, voor de rest kun je er optimaal genieten, chillen in je hangmat, heerlijk snorkelen en lekker eten in één van de strandtentjes.

Koh Rong, Cambodja

5. De havenstad Sihanoukville

Sihanoukville is de enige havenstad van Cambodja waardoor er een totaal andere sfeer hangt dan in de rest van het land. Dankzij de mooie witte stranden is Sihanoukville een geliefde bestemming voor toeristen, vooral backpackers komen graag in Sihanoukville doordat de prijzen van de accomodaties hier aan de lage kant liggen en het aanbod van guesthouses en hostels er vrij groot is kun je hier prima vertoefen. Tel daarbij op dat je in Sihanoukville prima kunt uitgaan om vervolgens overdag de kater uit te slapen op één van de vele stranden van de stad.

Aan de kust, op nog geen twintig kilometer van Sihanoukville ligt het Ream National Park. Dit is nationaal park ligt op nog geen twintig kilometer van Sihanoukville en is een beschermd mangrovebos waar je prachtige ongerepte tropische eilandjes en koraalriffen vind. Ook tref je hier veel dolfijnen, apen en tientallen soorten vogels aan.

Sihanoukville

Copyright fotos: Avantura.nl, Muzo Travel en Wikimedia.