Angkor Wat, de ultieme must-visit plek volgens Lonely Planet

Angkor Wat Cambodja

Lonely Planet heeft afgelopen week de definitieve lijst met de beste toeristische attracties ter wereld bekend gemaakt in het nieuwe boek “Ultimate Travelist”. op basis van de archieven en ervaringen van lezers heeft Lonely Planet in het boek 500 van de mooiste toeristenbestemmingen van de wereld gerangschikt.

De bestemming waar je als reislustige toerist ooit een keer geweest moet zijn in je leven zijn de tempels van Angkor Wat in Cambodja, deze attractie voert de enorme lijst van bezienswaardigheden aan. De tempels van Angkor Wat worden op de voet gevolgd door The Great Barrier Reef in Australië. De derde plek wordt ingenomen door Machu Picchu in Peru gevolgd door de Chinese Muur op de vierde plek. De top vijf wordt afgesloten door de Taj Mahal in India.

Angkor Wat

Door de enorme omvang en complexiteit is het hindoeïstische tempelcomplex van Angkor Wat in Cambodja volgens Lonely Planet met afstand de winnaar geworden van hun lijst.

Het complex is gebouwd in de negende tot en met de vijftiende eeuw en was toentertijd de hoofdstad van het Khmer-rijk. Het totale complex beslaat een oppervlakte van ruim 400 vierkante kilometer en is daarmee het grootste religieuze bouwwerk de wereld. Het totale complex bestaat uit bijna 1000 tempels die ongebouwd zijn uit zo’n vijf tot tien miljoen op elkaar gestapelde stenen. Voor die tijd een enorme prestatie.

Door de vele oorlogen in het land en het schrikbewind van Pol Pot waren de schitterende tempels lange tijd niet toegankelijk voor toeristen. Daar is na 1993, toen het land onder bestuur van de Verenigde Natie kwam, verandering in gekomen. Inmiddels bezoeken jaarlijks ruim twee miljoen toeristen Angkor Wat. Het tempelcomplex is ook enige tijd geleden opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO om zo de tempels zo goed mogelijk te kunnen beschermen.

Angkor Wat Cambodja

Europa en Nederland

De beste bezienswaardigheid in Europa is het Colosseum in Italië, deze bezienswaardigheid is te vinden op de zevende plek, vlak voor de Iguazu watervallen in Argentinië en Brazilië. Verder staat ook het Alhambra paleis in Spanje in de top 10 en vinden we het 260 jaar oude British Museum op nummer 15. Dit museum wordt door Lonely Planet omschreven als ‘de grootste schatkist van Europa’.

Ook Nederland is terug te vinden op de lijst met 500 mooiste toeristenbestemmingen van de wereld. Het Anne Frank Huis is de hoogst genoteerde bezienswaardigheid op nummer 59. Verder vinden we ook de Prinsengracht op de lijst (nummer 128), het Van Gogh Museum (nummer 190), het Rijksmuseum (nummer 233) en de Kinderdijk op plek 445.