Bezoek aan de Ferrari fabriek in Maranello

Ferrari fabriek in Maranello
Het kleine Italiaanse dorpje Maranello in Italië is wereldberoemd en doet bij menig autoliefhebber zijn hart sneller kloppen. De reden? De fabriek en museum van het beroemde sportwagenmerk Ferrari zijn in het Italiaanse dorp te vinden. Het is dan ook niet gek dat het volledige dorp in het teken van Ferrari staat. Overal zie je het bekende steigerende paard terugkomen en regelmatig wordt je “opgeschrikt” door een hoog motorgeluid en zie je een (rode) sportwagen voorbij vliegen. Wie niet lang wil zoeken naar een Ferrari kan voor de toegangspoort gaan staan aan de zijkant van de fabriek of bij de rotonde met het steigerende paard. Hier komen vrijwel ieder kwartier de testrijders van de fabriek met Ferrari’s in en uitrijden om de laatste controle’s bij klanten auto’s uit te voeren.

Museo Ferrari Maranello

Het Ferrari museum

Naast de fabriek van Ferrari vind je in Maranello ook het officiële Ferrari Museum, Galleria Ferrari. Het museum, dat gelegen is op een steenworp afstand van de fabriek wisselt regelmatig een deel van collectie maar heeft ook een groot aantal vaste auto’s staan waaronder de peperdure supercars als de F40, Enzo en de LaFerrari. En uiteraard alle recente formule 1 wagens waarmee het merk wereldkampioen is geworden.

Wie na het bezoek van dit museum nog meer snelle bolide’s wil zien kan terecht in Modena op een kleine 20 minuten rijden van Maranello. In Modena bevind zich het Museo Enzo Ferrari, het 2e officiële museum van Ferrari welke volledig in het teken staat van de oprichter van het merk, Enzo Ferrari.

Fiorano, het testcircuit van Ferrari

Even verderop ligt Fiorano, het testcircuit van Ferrari waar vroeger bijna dagelijks de formule 1 wagens van het merk hun testrondjes reden. Sinds enkele jaren is het een stuk rustiger op het circuit doordat men niet meer mag testen in de formule 1. Maar wie geluk heeft kan een straat Ferrari voorbij zien rijden die zijn laatste controles krijgt voordat hij richting de klant gaat.

Naast het testcircuit zijn er nog diverse auto memorabilia gerelateerde winkels in het dorp te vinden, waaronder de officiële Ferrari Store die recht tegenover de oude fabriekspoort is gelegen. Voor wie honger heeft gekregen en nog geen genoeg Ferrari heeft gehad kan terecht in Ristorante Montana. Dit restaurant is de favoriet van de coureurs van Ferrari en werkelijk iedere cm op de muren van het restaurant zijn volgehangen met Ferrari memorabilia.

Ferrari rijden in Maranello

Zelf Ferrari rijden

Wie zelf een keer achter het stuur van een Ferrari of Lamborghini wil kruipen kan dit het beste in Maranello doen. Door de grote vraag naar ritjes in Ferrari’s en de korte lijnen met de fabriek is het zelf rijden in een Ferrari hier relatief goedkoop. In Nederland ben je al gauw 100 euro per 10 minuten kwijt voor een Ferrari van 10 jaar of ouder en vaak mag je niet harder mag dat de maximale toegestane snelheid. In Maranello betaal je datzelfde bedrag voor het nieuwste Ferrari model (o.a. een Ferrari 458 Speciale of 458 Spyder) en wordt je juist aangemoedigd om hard te rijden op de plekken waar het kan.

Er zijn in Maranello drie bedrijven te vinden waar je onder begeleiding 10 minuten of langer achter het stuur kunt kruipen van een Ferrari. Alle drie de bedrijven zijn te vinden rond het museum van Ferrari. Meer info over Ferrari rijden in Maranello lees je op deze pagina.