Braderie de Lille, de grootste brocantebraderie van Frankrijk

Braderie de Lille
Ieder jaar staat begin september heel Lille op zijn kop tijdens de Braderie de Lille. In het autovrije centrum van de stad staan een kleine twaalfduizend kraampjes opgesteld over een lengte van zo’n honderd kilometer en is het feest in de hele stad. Er worden naast de braderie allerlei activiteiten georganiseerd waaronder een vrijmarkt, straattheather, wielerwedstrijden en pop- en jazzconcerten.

De Bracerie de Lille is verre weg de grootste brocantebraderie van Frankrijk en wordt jaarlijks door zo’n twee miljoen mensen bezocht. Op de markt is daadwerkelijk van alles te koop, van schilderijen to aan antiek en van beeldjes tot meubelen, alle spulletjes die jarenlang bewaard zijn gebleven op zolders en op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar vind je in de kraampjes. Wie honger heeft gekregen van de slenteren langs de kraampjes kan terecht in de vele restaurants rondom de markt. De lokale specialiteit is mosselen met friet, tijdens de Braderie de Lille hebben de restaurants in de stad een heuse onderlinge competitie wie de grootste stapel lege mosselschelpen weet te verzamelen. De beste plek om ze te eten is het oude Lille.

Het gezellige centrum van Lille

Het hart van Lille bestaat uit een gezellige wirwar van oude straatjes en leuke pleinen. Op het plein Place du General, ook wel Grand-Place genoemd komen alle winkelstraten uit en is het altijd gezellig druk. Achter het plein begint het leukste deel van de stad, Le Vieux Lille, het oude centrum van Lille. Midden in het centrum bevindt zich het prachtige park Jardin Vauban. Hier vind je eeuwenoude bomen, vijvers en beekjes en kun je heerlijk tot rust komen en de stadse hectiek ontvluchten.

Lille staat na Parijs bekend als de grootste winkelstad van Frankrijk. Naast het hypermoderne winkelcentrum Euralille kan je ook terecht in Vieux Lille met zijn kleine steegjes en aparte winkeltjes. Naast de vele kledingwinkels vind je in het oude centrum van Lille ook vele delicatessenzaken, hippe vintage winkels en patisserieën.

Meer informatie over de Braderie de Lille is te vinden op de website www.braderie-de-lille.fr