De beste historische bezienswaardigheden van Rome

rome
De historische binnenstad van de Italiaanse hoofdstad Rome staat bomvol met historische bezienswaardigheden. Zoveel zelfs dat men de binnenstad dan ook regelmatig één groot openluchtmuseum noemt waar je als groot liefhebber van historische gebouwen je hart dagenlang kunt ophalen. Wie niet veel tijd heeft om alle historische bezienswaardigheden in Rome te bekijken maar toch de beste trekpleisters van de stad wil bewonderen hebben wij de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van deze Italiaanse stad voor je op een rijtje gezet.

Vaticaanstad - Rome

Vaticaanstad

Vaticaanstad mag dan een op zichzelf staande staat zijn, het ligt wel binnen de stadsgrezen van Rome en een bezoek aan deze mini staat mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens je trip aan de hoofdstad van Italië.

Het Vaticaanstad is vooral bekend vanwege het Sint Pietersplein waar de Paus zijn vele toespraken houdt tijdens onder andere Pasen en Kerstmis. Op dit enorme plein vind je ook de Sint Pietersbasiliek, het Vaticaanse musea en de Sixtijnse Kapel met de wereldberoemde fresco’s van Michelangelo. Indien de katholieke kerk een nieuwe Paus moet kiezen zijn alle ogen gericht op de Sixtijnse Kapel op het plein. Tijdens het conclaaf komt er twee keer per dag zwarte of witte rook uit de schoorsteen van deze kapel. Witte rook indien men tijdens de stemrondes een nieuwe paus heeft gekozen, zwarte rook als er nog geen definitief besluit is.

Het Colosseum in Rome, Italië

Colosseum

Wie Rome zegt, zegt het Colosseum. Geen enkel ander bouwwerk in de stad is zou nauw verbonden met Rome als het Colosseum. Het imposante bouwwerk was het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk en stamt uit de eerste eeuw na Christus.

De plek van het amfitheater is heel bijzonder. De zeer gehate keizer Nero had hier een meer aan laten leggen en zijn opvolger Vespasianus wou het liefst zo snel mogelijk alle herinneringen aan hem uitwissen, vandaar de bouw van het Colosseum. De bouw van het enorme amfitheater duurde slechts 8 jaar en de opening duurde maar liefst 100 dagen. In een latere periode is er nog een extra ring aan het theater toegevoegd en heeft men ondergrondse gangen gegraven. Deze gangen liggen nu bloot en kunnen vanaf de ring bekeken worden.

Engelenburcht in Rome

Engelenburcht

Op de plek waar het mausoleum stond van keizer Hadrianus vind men nu De Engelenburcht. In het jaar 500 organiseerde de toenmalige Paus Gregorius I een grote plechtige kerkelijke optocht om God te smeken een einde te maken aan de pestepidemie. Bovenop het mausoleum verscheen de aartsengel Michaël die zijn zwaard in de schede stak als teken dat de gebeden waren verhoord en de strijd tegen de pestepidemie voorbij was. Na deze gebeurtenis liet Paus Pius II op de plaats waar de aartsengel zou zijn verschenen een kapel bouwen.

Trevifontein Rome

Trevi Fontein

Gelegen aan het Piazza di Trevi ligt de prachtige Trevifontein, de grootste en bekendste fontein van heel Rome. Deze beroemde fontein van circa 26 meter hoog en 22 meter breed heeft als thema de oceaan met de majestueuze zeegod Oceanus op een schelpvormige strijdwagen die door gevleugelde paarden en jonge zeegoden (tritons) naar de oceaan wordt getrokken.

Wil je nog een keer terugkomen in Rome? Gooi dan een muntje over je schouder in de fontein en men zegt dat je dan ooit zal terug keren naar Rome. De munten die in de Trevi fontein worden gegooid worden overigens één keer per week verzameld en gebruikt voor een goed doel, nog een goede reden om het te doen.

Copyright fotos: Wikmedia Commons