De cultuursteden van Wallonië

Tournai in Belgie
Wallonië telt vijf steden die genoeg beiden voor een weer-eens-wat-anders citytrip of weekendje weg. In de steden Tournai, Mons, Namen, Charleroi en Luik voel je je echt in het buitenland maar toch ben je heel dicht bij huis!

Luik

Ga bij Maastricht de grens over en je bent zo in Luik. Bij Luik denk je niet meteen aan een citytrip maar de stad maakt momenteel een flinke ontwikkeling door. De komst van designwinkels, bijzondere modewinkels, nieuwe musea en hippe restaurants geven de stad een positieve vibe.

Een aanrader is om per trein aan te komen in Luik. Je arriveert dan in het spectaculaire nieuwe station van Guillemins, welke ontworpen is door de bekende architect Calatrava. Je stapt uit in een schitterende open constructie van witte baleinen en glas, een lichte en moderne uitstraling welke symbool staat coor de nieuwe tijd die aangebroken is voor de stad Luik.

Op zondag vind je in de stad de populaire La batte markt, tijdens deze markt zijn er honderden stalletjes langs de Maas te vinden en is er voor elk wat wils te vinden. Wat je zeker ook niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Luik is het beklimmen van de trappen van Van Bueren, bovenaan deze 400 tellende trap heb je een mooi uitzicht over de stad. Ook leuk om te doen is winkelen in Le Carré, het winkelhart van Luik of het bezoeken van een voorstelling in het schitterende gerenoveerde Opéra Royal de Wallonie.

Luik in Belgie

Namen

namen is de hoofdstad van Wallonië en beschikt over een centrum vol met oude panden, intieme pleinen en autovrije straatjes vol met chique winkels en boetieks. In het gezellige en compacte centrum kun je onder andere wandelen naar de plek waar de rivieren de Maas en de Samber samenkomen. Wie een beter uitzicht over de stad wilt kan de eeuwenoude citadel beklikken, vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de stad en de rivieren.

In Namen is er genoeg te doen, zo kun je binnen stappen bij Boulangerie Legrand, uitgeroepen tot de beste bakker van België, breng een bezoek aan de parfummaker Delforge in de citadel of probeer eens een taartje van één van de vele chique theesalons in de stad, onze favoriet is Maison des Desserts in de rue Haute Marcelle. Wie gek is op musea moet zeker een bezoek brengen aan het 18e-eeuwse museum Groesbeeck de Crois waar je een grote collectie meubels, aardewerk, zilver en kristal kunt bewonderen.

Even genoeg van de stad? Het grote voordeel van Namen is de ligging direct aan de rand van de Ardennen waardoor je binnen no-time in de natuur bent. Bovendien is er een fietsroute naar Dinant om ook deze stad te ontdekken.

Namen in Belgie

Mons

In 2015 is Mons (Bergen) de culturele hoofdstad van Europa. En dat is niet voor niets, de levendige studentenstad biedt culturele hoogstandjes waaronder het Maison van Gogh en het MAC’s (Museum voor Hedendaagse Kunst van de Franse Gemeenschap van België). Dit museum van de moderne kunst is gevestigd in het oude industrieel complex Le Grand Hornu even buiten de stad. Het MAC’s organiseert tijdelijke en langdurige tentoonstellingen met zowel werken uit de eigen collectie van de hedendaagse kunst en geleende stukken.

Even buiten Mons staat het huis waar de beroemde schilder Van Gogh bijna twee jaar van zijn leven verbleef. In deze periode besloot hij om zijn carrière als predikant stop te zetten en koos hij voor een leven als kunstenaar. In de buurt van Mons legde van Gogh de dagelijkse bezigheden van boeren en werklieden vast op het doek.

De binnenstad van Mons ondergaat momenteel een flinke metamorfose, De Grote Markt is een plaatje en in de winkels rondom de Grote Markt vind je leuke winkels van de grote bekende merken en kleine boetiekjes. In de binnenstad wisselen historische gebouwen en industrieel erfgoed dat een nieuwe functie krijgt elkaar af. Het bijzondere centrum van Mons gecombineerd met de vele goede betaalbare restaurants maken van Mons een aantrekkelijke bestemming voor een korte citytrip.

Mons

Tournai

Tournai (Doornik) is een gemoedelijke stad in het Waalse land, dicht tegen de Franse grens. Tournai is één van de oudste steden van België en ooit was het de eerste hoofdstad van België. De stad wordt in het centrum doorgesneden door de Schelde rivier, langs deze rivier ligt een brede wandelpromenade waar je heerlijk tot rust kunt komen.

Tournai staat vol met monumenten en historische bouwwerken welke tot tweeduizend jaar terug in de tijd gaan. Twee gebouwen zijn zelfs zo bijzonder dat ze opgenomen zijn in de UNESCO werelderfgoedlijst, waaronder de kathedraal met zijn kenmerkende vijf torens.

De stad Tournai staat ook bekend om zijn culinaire reputatie. Overal in de stad vind je goede restaurants en populaire terrassen, vooral de terrassen rondom de Grote Markt zijn een echte aanrader! De straten rondom de Grote Markt zijn voor winkel liefhebers de place to be, je vind hier opvallende winkels met elk hun eigen indentiteit. Voor wie liever iets anders wil doen kan terrecht in het dierenpark Pairi Daiza, daar zijn sinds april 2014 twee reuzenpanda’s te bewonderen, iets dat uniek is in de Benelux!

Een bezoek aan Tournai is prima te combineren met een bezoek aan de steden Mons (Bergen) of Lille in Frankrijk, deze liggen op slechts enkele uren rijden van de stad.

Tournai in Belgie

Charleroi

In het zuiden van België ligt Charleroi, een stad met een bijzonder karakter welke groot en welvarend is geworden door de steenkolenmijnen, glasindustrie en ijzergieterijen. Het rauwe karakter van de stad en het industriële erfgoed trekt voornamelijk avant-garde en underground kunstliefhebbers aan. Zo kun je er het art deco stadshuis en de art nouveau huizen bewonderen door middel een speciale stadsroute, welke verkrijgbaar is bij het Maison de Tourisme.

Charleroi is, net zoals Brussel, een stad van striptekenaars. Je vind dan ook een groot aantal standbeelden van stripfiguren in de stad. Voor musealiefhebbers zijn er in Charleroi een aantal toppers te vinden. Het toonaangevende Fotografiemuseum heeft altijd tentoonstellingen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Daarnaast is er het mijnmuseum Bois du Cazier, wat sinds enige tijd een UNESCO monument is. Voor de afwisseling kun je naar het plattelandsstadje Thuin en het grootste merengebied van België, Les Lacs de l’Eau d’Heure.

Charleroi in Belgie

Copyright fotos: Wikimedia