De leukste musea van Londen

Musea in Londen
Voor wie gek is op musea is Londen de ideale stad om te bezoeken. In de hoofdstad van Engeland zijn ruim  300 musea te vinden met uiteenlopende onderwerpen waaronder design, geschiedenis, cartoons, dinosauriërs, schrijvers en kunst. Een groot pluspunt van veel musea in Londen is het feit dat ze gratis te bezoeken zijn.

Het kan lastig zijn om te kiezen uit ruim 300 musea, daarom hebben wij een top 10 samengesteld van musea welke een bezoekje waard zijn. De selectie is heel divers van cultureel tot groots en van kleinschalig tot opmerkelijk.

The British Museum

The British Museum is één van de grootste musea ter wereld en is gevestigd in een groot historisch pand aan de Great Russell Street. De toegang tot het museum is grotendeels gratis, alleen voor bepaalde tentoonstellingen wordt er entree gevraagd. Mede dankzij de gratis entree trekt het nationale museum van het Verenigde Koninkrijk jaarlijks een kleine 6 miljoen bezoekers.

Het museum beschikt over een immense collectie van bijna 8 miljoen items, afkomstig vanuit de gehele wereld en laat een tijdsspanne zien van ongeveer een miljoen jaar. Het oudste voorwerp wat te bewonderen is in het museum komt uit de Oldowaanse periode en komt volgens de laatste berekeningen uit 1.7 miljoen jaar voor Christus. Meer informatie en de volledige adresgegevens zijn te vinden op de de officiële website.

Cartoon Museum

Tip van onze kant, bezoek niet alleen de grote musea in London maar breng ook eens een bezoekje aan de kleine musea. Zo vind je op een steenworp afstand van The British Museum het Cartoon Museum. In dit museum vind je een enorme collectie van Britse stripboeken, zoals The Plum Pudding en een grote verzameling spotprenten. Het museum is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen, want er zijn ook een groot aantal strips voor de allerkleinste aanwezig in het museum.

De toegang tot het Cartoon Museum is in tegenstelling tot veel andere musea in Londen niet gratis. De entreeprijs voor volwassenen is 7 pond, kinderen onder de 18 jaar zijn gratis en studenten betalen 3 pond per persoon. Meer informatie over het museum is te vinden op www.cartoonmuseum.org

cartoon-museum-london

Design Museum

Vlakbij de Tower Bridge, aan de bekende rivier de Thames ligt het karakteristieke witte gebouw van het Design Museum. In dit museum vind je een gevarieerd aanbod van voorwerpen die te maken hebben met design, architectuur, industrieel en grafisch ontwerp, multimedia en mode. Voorbeelden van voorwerpen welke te vinden zijn in het Design Museum zijn radio’s, stoelen, tafels, kasten en typemachines.

National Gallery

The National Gallery is een wereldberoemde kunstgalerie, waar een kleine 2300 kunstwerken bewonderd kunnen worden. The National Gallery is gevestigd aan Trafalgar Square in een oud paleis dat in 18224 gebouwd is. Net zoals veel musea in Londen is ook The National Galllery gratis te bezoeken, met als uitzondering enkele speciale tentoonstellingen.

De National Gallery is, na het Louvre in Parijs en het Metropolian Museum of Art in New York en het British Museum het op-drie-na best bezochte museum ter wereld. In de National Gallery vind je voornamelijk kunstwerken uit West-Europa uit de periode tussen 1250 en 1900. Onder andere de Zonnebloemen van Vincent van Gogh zijn te bekijken in het museum. Ook werken van Rubens, Leonardo da Vinci en Michelangelo zijn in de National Gallery te vinden.

The National Gallery London

Imperial War Museum

Oorspronkelijk opgericht om de Britse deelname aan de Eerste Wereldoorlog te herdenken, maar inmiddels is het Imperial War Museum een stuk groter geworden. Het museum laat alle conflicten zien waar Groot Brittannië aan deelgenomen heeft en dat zijn er toch nogal wat. Het museum is de eerste jaren een paar keer verhuisd, maar zit nu al vele decennia lang in een voormalig psychiatrische inrichting. In het museum vind je naast de Eerste- en Tweede Wereldoorlog ook voorwerpen die te maken hebben met de Koude Oorlog, de Koreaanse Oorlog en de Golfoorlog. Je vindt hier niet alleen wapentuig, maar ook de effecten van oorlogen op burgers en de soldaten zelf. Ook is er plek voor de Britse geheime diensten in het museum.

Charles Dickens Museum

De voormalige woning van de beroemde schrijver Charles Dickens s te vinden in het centrum van Londen en is nu een museum. Charles Dickens woonde slechts twee jaar in dit museum, maar heeft in dit huis wel een aantal klassiekers geschreven zoals Nicholas Nickleby en Oliver Twist. Ook werd hij hier twee keer vader.

In 2012 heeft het museum een flinke opknapbeurt gehad, met als doel een museum / woning te creëren waar Charles Dickens zelf ook echt geleefd zou kunnen hebben. De woning is na de opknapbeurt geheel in Victoriaanse stijl ingericht en volledig voorzien van de modernste technieken. In het museum vind je onder andere persoonlijke eigendommen van de schrijver en manuscripten van de schrijver. Meer info over het museum is te vinden op www.dickensmuseum.com.

Charles Dickens museum

Museum of London

Zoals de naam al doet vermoeden behandelt dit museum enkel de stad Londen. Het museum is in chronologische volgorde opgezet wat wel zo makkelijk kijken is. Je begint op de bovenste verdieping in de prehistorie waar je een inzage krijgt van het Londen tot en met de Grote Brand van 1666. Op de beneden verdieping stap je in het Londen van na de Grote Brand tot en met het heden.

Uiteraard word er ook volop aandacht besteed aan Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de enorme ontwikkeling van Londen tot de wereldstad van vandaag de dag. Het Museum of London is gevestigd aan London Wall, een straat over een voormalige Romeinse muur loopt. Meer informatie is te vinden op de website van het museum.

Museum of London