Het Gudbrandsdal in Noorwegen: het dal der dalen

Het Gudbrandsdal in Noorwegen:
Tussen Nordseter en Kaupanger in het zuid-oosten van Noorwegen ligt het Gudbrandsdal, door kenners vaak het “dal der dalen” genoemd. Dit gebied is ook bij de Noren zelf erg populair en dat is niet voor niets. Het gebied staat bekend om zijn afwisselende landschap met hoge bergen, brede dalen, klaterende rivieren, stille meren en traditionele dorpjes. Ook dankzij de talloze outdoor activiteiten en de rijke culturele erfenis is deze regio een van de meest geliefde bestemmingen van het land, zowel voor de Noren zelf als voor de vele toeristen die jaarlijks Noorwegen bezoeken. Leuk detail is ook dat veel Noorse bekende sprookjes en legenden stammen uit het Gubrandsdal, onder andere de sprookjesbundels van Asbjornsen en Moe hebben verwijzingen naar dit populaire dal. Edvard Grieg, de grootste componist van Noorwegen, gebruikte elementen van de traditionele muziek uit deze regio voor zijn muzikale meesterwerken.

Natuur voor iedereen

Het Gudbrandsdal is het ideale decor voor een actieve vakantie en outdoor activiteiten. In de omgeving van het dal vind je de prachtige berglandschappen van Jotunheimen en Rondane, en heb je de mogelijkheid om tijdens je ontdekkingstocht wilde rendieren op de hoogvlakte te spotten. En met wat geluk heb je zelfs kans om in de bossen een eland, ook wel de koning van het bos genoemd, te ontmoeten.

De natuur van het Gudbrandsdal kun je niet alleen te voet ontdekken, ook op de rug van een paart, op de fiets of in een kano kun je genieten van de prachtige omgeving van de bergen en dalen, klaterende beekjes, adembenemende meren en levendige bergdorpjes. De wandelroutes in het gebied zijn duidelijk gemarkeerd dus je kan bijna niet verdwalen in het gebied. Detailkaarten wijzen de weg naar bekende bestemmingen, maar ook minder bekende highlights worden op de detailkaarten uitgelicht.

Het Gudbrandsdal in Noorwegen:

Noorwegen in het klein

Door de vele contrasten in het gebied wordt het Gudbrandsdal ook wel het Noorwegen in het klein genoemd. Tussen de hoge bergen, in de brede dalen liggen tal van traditionele dorpen welke vooral bekend zijn vanwege hun traditionele kunstnijverheid en de regionale keuken. Hier in de boerderijen worden nog dagelijks lokale producten volgens aloude recepten met liefde bereid. Een aantal van deze boerderijen zijn niet alleen bekend vanwege hun culinaire specialiteiten, ze organiseren ook diverse rondleidingen. Tijdens deze rondleidingen krijg je een goede indruk van de geschiedenis van de boerderij in Noorwegen en kun je ervaren hoe de mensen vroeger leefde in deze streek in Noorwegen.

Wintervermaak

In de wintermaanden vind je in het dal genoeg vertier op de lange latten. Je kunt er onder andere langlaufen naar hartelust, zowel in de goed onderhouden loipen als in het ruige off-piste terrein. De omgeving van de stad Lillehammer heeft niet voor niets naam gemaakt tijdens de Winterspelen van 1994. Liefhebbers van alpine skiën zullen zich ook prima vermaken, er zijn in het Gudbrandsdal en omgeving tal van mogelijkheden om te skien. Dit kan onder andere in Hafjell, Kvitfjell, Skeikampen en Gålå.

Meer informatie over de regio
Meer informatie over deze regio van Noorwegen is te vinden op de officiële website van het Gudbrandsdal.

Vakantie & vliegtickets aanbieders

Vakanties naar Noorwegen
Kras.nl bied diverse soorten vakanties aan naar Noorwegen of bekijk het Noorwegen vakantie aanbod van TUI en Pharos Reizen.

Aanbieders van vliegtickets naar Noorwegen
Bekijk de actuele prijzen van vliegtickets naar diverse steden in Noorwegen op Cheaptickets, Wtc.nl of Tix.nl.

Vergelijk losse hotelkamers
Losse hotelkamers in Noorwegen kun je vergelijken op de websites van Booking.com en Trivago.nl.