Macedonië, een vakantieland in opkomst

macedonie
Misschien dat je er niet direct aan denkt als vakantiebestemming, maar Macedonië is een land dat de vakantieganger veel te bieden heeft. Met de bijzondere steden als de hoofdstad Skopje, de historische stad Ohrid en de voormalig Ottomaanse stad Bitola is het land Macedonië is een echte aanrader voor cultuurfans. Dankzij de indrukwekkende geschiedenis van het land is Macedonië een waar openluchtmuseum van meer dan achtduizend jaar oud. En dit alles op nog geen twee uur vliegen vanaf Amsterdam!

Door de combinatie van prachtige natuur, bossen, bergen, vriendelijke gastvrije bevolking en een aantrekkelijk prijsniveau maken van Macedonië een steeds populairder wordende vakantiebestemming. De Republiek Macedonië zoals het land officieel heet, ligt in het hart van de Balkan en wordt omringd door Griekenland, Servië en Bulgarije. Het land is een kwart kleiner dan Nederland en bestaat voor het grootste gedeelte uit bergen, meren en prachtige bossen. Echt een land dus voor de natuurliefhebber en mensen die gek zijn op fietsen en wandelen. Maar Macedonië is ook een land voor jongeren en gezinnen met kinderen die willen genieten van zon en strand tegen een klein prijsje.

Het meer van Ohrid

Een grote trekpleister van het land is het meer van Ohrid. Dit meer doet niet onder voor de zee en wordt dan ook niet voor niets de “Macedonische zoetwater zee” genoemd. Aan het meer van Ohrid heerst een levendige sfeer en rondom het meer vind je uitgestrekte kiezel- en zandstranden , veel winkeltjes, gezellige restaurants en uitgaansgelegenheden. Het meer dankt zijn naam aan de stad Ohrid, een plaats van grote historische en culturele waarde. Het is dan ook niet gek dan de stad Ohrid op de werelderfgoedlijst van UNESCO is terug te vinden. In de stad vind je onder andere een doolhof van straatjes, Byzantijnse kerken en bijzondere kloosters.

Ohrid in Macedonie

De hoofdstad Skopje en het Sargebergte

Eén van de meest voor hand liggende bestemmingen in Macedonië om te bezoeken is natuurlijk de hoofdstad Skopje. Deze schitterende stad heeft een lange historie, 3500 jaar voor Christus woonde er al mensen in Skopje. Uiteraard zijn hiervan nog sporten terug te vinden, maar helaas heeft een aardbeving in 1963 veel van deze sporen vernield. Deze aardbeving heeft grote delen van de stad vernield maar gelukkig heeft men in de decennia na de aardbeving de stad weer helemaal opgebouwd.

Ook een plek die zeker de moeite waard is om te bezoeken is het ongerepte Sargebergte. Dit gebergte strekt zich uit over Kosovo en Macedonië en is één van de populairste toeristische gebieden en skigebieden van de regio, met Brezovica en Prevalla als de belangrijkste toeristencentra.

Skopje, de hoofdstad van macedonie

Leuke reistips voor Macedonië

– Bezoek de Kerk der Heilige Moeder van God Peribleptos met de Byzantijnse iconengalerij.
– Ga naar het oude Gymnasium in Bitola, hier studeerde Kemal Attaturk, de grondlegger van de moderne Turkse staat.
– Eet lokale kebabsinja, de Macedonische kruidige vorm van kebab.
– Ga wijnproeven op Popovu Kula, één van de wijnboerderijen in het oosten van het land.
– Maak een dagexcursie naar het Bigorski Klooster.
– Neem een kijkje bij het geboortehuis van Moeder Teresa in Skopje.

Vakantieaanbieders

Doordat Macedonië steeds populairder begint te worden bij de Nederlandse vakantieganger bieden steeds meer reisoperators de bestemming aan. Zo vind je bij TUI een groot aantal vakanties naar Macedonië inclusief vliegreis. Ook voor losse vliegtickets naar de stad Ohrid kun je bij TUI terecht.

Een andere grote reis aanbieder van reizen naar Macedonië is Kras.nl. Hier vind je zowel vliegreizen als reizen met de bus naar diverse bestemmingen in Macedonië. Ook bij Corendon kun je terecht voor een compleet aanbod van hotels en complete vliegvakanties naar Macedonië.

Voor het complete aanbod van losse vliegtickets naar Macedonië kun je kijken op de website van Cheaptickets.nl of WTC.nl.