Noorwegen, het land van duizend vergezichten

NoorwegenNoorwegen is het land van fjorden, de vele gletsjers, schitterende watervallen, hoge bergen, rivieren en de vele dorpjes bij de havens. Een vakantie in Noorwegen is geen seconde saai en telkens weet het land je weer te verrassen. In Noorwegen is tal van moois te vinden, een kleine selectie van bezienswaardigheden en regio’s die je zeker gezien moet hebben in Noorwegen lees je hieronder.

Valdres, de meest zonzekere bestemming van het land

Gelegen in centraal Noorwegen, tussen de valleien van Gudbrandsdal en Hallingdal en de steden Bergen en Oslo, ligt de regio Valdres. Deze regio is één van de meest zonzekere bestemmingen van heel Noorwegen en daarom een ideale plek om vakantie te vieren. In Valdres kun je heerlijke, niet al te zware wandelingen maken door de heuvelachtige bossen van Begnadalen en Vassfaret. Of zoek de sneeuw op in het witte hooggebergte van Jotunheimen, wat vertaalt uit het Noors “Huis van de Reuzen” betekend. Wie zich liever voortbeweegt op twee wielen zit ook goed in Valdres, het gebied beschikt over een uitgebreid netwerk van fiets- en mountainbikepaden.

Het Telemarkkanaal

Het Telemarkkanaal is een 105 kilometer lang, indrukwekkend systeem van meren, kanalen en sluizen uit 1892. De diverse kanalen en sluizen overbruggen een hoogte van maar liefst 72 meter. Vooral het schutten van de sluizen, bij bijvoorbeeld Lunde en Ulefoss, is een prachtig gezicht. Wat ook leuk is om te doen, is om heen te gaan met de boot, en terug met de fiets. Zo kun je keer op keer genieten van prachtige uitzichten.

Lillehammer, de stad van de Olympische Spelen

Een mooie uitstap tijdens je verblijf in Nordseter is het nabijgelegen Lillehammer, één van de oudste wintersportbestemmingen van het land. Hier kan je het Museum van de Olympische Spelen bezoeken en beleef zo de Spelen van Rintje “De Beer van Lemmer” Ritsma versus Johan Olav Koss opnieuw. Op het topje van de Olympische skischans kun je genieten van een weergaloos uitzicht of ga, als je durft, voor een afdaling op de Olympische bobsleebaan.

Lillehammer

De Sognefjord

In West Noorwegen, om precies te zijn in de provincie van Sogn og Fjordane, ligt de Sognefjord. Deze fjord is met zijn 204 kilometer lengte de één-na-langste fjord van de wereld en de langste van Noorwegen en zeker een bezoekje waard. De fjord is beste te bewonderen via een fjordcruise. Ook leuk om te doen is een fietstocht over de Rallervegen, één van de populairste fietsroutes van Noorwegen.

Vlakbij de Sognefjord ligt de gletsjer van Jostedalsbreen, met een oppervlakte van 475 vierkante kilometer de op één-na-grootste ijs-kap van Europa. Wie echt iets unieks wilt meemaken moet zeker een gletsjertocht op de zijarm Nigardsbreen gaan maken. Hand aan hand ga je voorzien van helm, spikes onder je voeten en met een pikhouweel samen met de gids over de gletsjer. Zelfs in hartje zomer kan je dankzij deze tocht winterse taferelen bewonderen. Tijdens de tocht over de gletsjer zal je regelmatig denken dat je op de wolken loopt, zo bijzonder is deze tocht!

Voor wie liever iets stevigs onder zijn voeten heeft kan terecht op de bijzondere “Geo Nature Route”, de weg tussen Sogndal, Fjaerland en Skei die langs en onder de gletsjer door gaat. Een hele bijzondere ervaring!

De Sognefjord in Noorwegen

Vakantie & vliegtickets aanbieders

Vakanties naar Noorwegen
Kras.nl bied diverse soorten vakanties aan naar Noorwegen of bekijk het Noorwegen vakantie aanbod van TUI en Pharos Reizen.

Aanbieders van vliegtickets naar Noorwegen
Bekijk de actuele prijzen van vliegtickets naar diverse steden in Noorwegen op Cheaptickets, Wtc.nl of Tix.nl.

Vergelijk losse hotelkamers
Losse hotelkamers in Noorwegen kun je vergelijken op de websites van Booking.com en Trivago.nl.