Ongerept IJsland

IJsland

Er is geen betere plek om je even helemaal terug te trekken en op te laden dan in de ongerepte natuur. En die vind je in IJsland volop! Van de prachtige Blue Lagoon tot de enorme Vatnajokull gletsjer en van de grillige lava formaties tot een walvissafari in Usavik. IJsland heeft genoeg in huis om je een onvergetelijke ervaring te geven!

Soms lijkt het alsof je van niets naar nergens rijdt tijdens een roadtrip in IJsland. Eén asfaltweg, uitgestrekte landschappen voor je, bergen achter je en het grootste deel van je blikveld is lucht. De ringweg 1 is een echte must om rijden, deze weg brengt je door de meest uiteenlopende landschappen van IJsland en langs veel natuurschoon.

BADDEREN IN DE BLUE LAGOON

De Blue Lagoon is prachtig om te zien, uit het lichtblauwe water van dit geothermisch bad rijzen witte stoompluimpjes. Dit is een ideale plek om te relaxen, en nog gezond ook! Het water is namelijk dankzij de minerale zouten, algen en kiezelaarde goed voor gezondheid. Met een temperatuur van rond de 39 graden is het prima vertoeven in het water van de Blue Lagoon.

Minder bekend maar zeker ook de moeite waard is de Mývatn Nature Bath. Hier kun je heerlijk badderen in het warme water van thermale bad. Het grote voordeel van de Mývatn Nature Bath is dat het er een stuk minder druk is dan bij de Blue Lagoon.

Wat zeker ook niet mag ontbreken tijdens je vakantie aan IJsland is een bezoek aan een geiser. Onze favoriet is de Strokkur geiser in het zuidwesten van het land. Iedere 4 tot 8 minuten spuit deze geiser water de lucht in. Eerst vormt zich een enorme bel aan de oppervlakte, waarna een uitbarsting volgt. Een beetje afstand houden is dus verstandig!

Jardbodin Myvatni Kvold IJsland

JALOERSMAKENDE WATERVALLEN EN GLETSJERS

Je ziet ze wel eens op posters en screensavers, van die sprookjesachtige watervallen. In IJsland kun je zelf zulke foto’s maken want het land beschikt over genoeg schitterende plekjes. Bijvoorbeeld de Gullfoss en Svartifoss waterval. Voor die laatste moet je wel wat moeite doen, een hike van ongeveer een uur heen en een uur weer terug. Maar daar krijg je wel iets voor terug, een adembenemend uitzicht op een prachtige waterval.

Ook spectaculair om te bezoeken is de Gooafoss waterval. Hier valt het water van de Skjalfanda fljot rivier over een breedte van 30 meter ruim 12 meter naar beneden wat zorgt voor een spectaculair beeld.

OP WALVISSAFARI VANUIT HÚSAVÍK

De uitvalsbasis voor de populaire walvistochten is de havenstad Húsavík, gelegen in het noorden van IJsland. Vanuit hier kun je met een boot de Noordelijke IJszee opvaren om walvissen en dolfijnen te gaan spotten. De natuur laat zich niet dwingen, maar tijdens een walvissafari is de kans heel groot dat je meerdere dolfijnen of zelfs een bultrugwalvis of dwergvinvis ziet.

Wie denk dat je moet afreizen naar het afgelegen Spitsbergen om tussen de ijsbergen te varen heeft het mis, in het gletsjermeer Jökulsárlón op IJsland krijg je dezelfde ervaring. De ijsbergen die in het meer drijven zijn afkomstig van de Breiðamerkurjökull gletsjer welke in het zuidoosten van het eiland is gelegen. Eens in de zoveel tijd breken ze af en glijden zo het meer in, waar ze dankzij de lage temperatuur van het water lang blijven ronddobberen.

Husavik Maerudaga IJsland

WAT JE VOORAL OOK NIET MOET VERGETEN

Hartje zomer wandelen op ijs en sneeuw? Het kan in IJsland tijdens een gletsjerwandeling op de grootste gletsjer van Europa, de Vatnajokull gletsjer. Deze gletsjer neemt ongeveer 8% van de oppervlakte van IJsland in beslag.

Aan de zuidkust vind je verder het Skaftafell National Park aan de voet van de ijskap Vatnajokull. Een uurtje verderop ligt het fascinerende gletsjermeer Jokulsarlon wat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Wie de weg verder volgt komt langs de handelsnederzetting Djupivogur en de fjorden waarna de route wel heel spectaculair begint te worden.