Top 5 bezienswaardigheden in Duinkerken

Duinkerken

Op een kleine 3 uur rijden van Utrecht, net over de grens met België en gelegen aan de kust van Zuid-Vlaanderen ligt de gezellige stad Duinkerken. De sfeer in Duinkerken, of Dunkerque zoals de Belgen het ook wel noemen, is levendig en er is voor ieder wat wilt op deze vakantiebestemming. Dit maakt de stad dan ook een ideale plek voor een weekendje of midweek weg, zowel in de zomer als in de winter.

Wij hebben alvast een top 5 gemaakt van bezienswaardigheden in Duinkerk die je zeker niet mag missen.

Bezoek het gebouw van FRAC

De architectuur van Duinkerken is in de loop van de jaren flink veranderd. Zo zijn er diverse prachtige gebouwen bijgekomen en veel van deze gebouwen zijn gebouwd door bekende architecten. Een gebouw wat sinds een aantal jaar veel bekijks trekt is het nieuwe gebouw van het Regionaal Fonds voor Eigentijdse Kunst. Dit 6 etage telende gebouw is in 2013 opgeleverd en is ontworpen door de bekende architecten Lacaton & Vassal. Het bijzondere aan het gebouw is het feit dat deze bijna geheel transparant is en een kopie is van de historische hangar van de scheepswerf.

Het Regionaal Fonds voor Eigentijdse Kunst beschikt over een rijke collectie van meer dan 1500 werken, met name kunst uit de jaren 50 tot en met 1970. Zo vind je er onder andere de topwerken Appel Circus en een gigantische stalen vis van Karel Appel. Het FRAC is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 uur tot 18:00 uur. Bekijk de website voor meer informatie over het museum en het gebouw.

De authentieke keuken van Duinkerken

Voor wie gek is op lekker eten en traditionele gerechten is Duinkerken de ideale stad. Je vind er een unieke mix van de Franse gastronomie en de authentieke Vlaamse keuken. Zo vind je er onder ander gerechten met Vlaamse roots waaronder de klassieker Duinkerker mosselen, haantje in biersaus, waterzooi met vis of kip, Vlaamse stoofkarbonaden en de heerlijke “Peap’tart”.

Voor wie even genoeg heeft gegeten kan heerlijk naborrelen in één van de vele traditionele bruin café’s in de stad, ook wel “estaminets” genoemd. Wie geen zin heeft in een café kan terecht bij “Le Cornet d’Amour” voor een lekker ijsje aan het strand.

Het natuurreservaat Dune Marchand

Naast een intrigerende en culture geschiedenis heeft Duinkerken ook veel natuurschoon welke zeker niet overgeslagen mag worden tijdens een bezoek aan de stad. Zo kun je fietsen door de ongerepte duingebieden en ondertussen genieten van de frisse zeewind. Duinkerken beschikt over een aantal prachtige natuurreservaten met uitgestippelde wandel- en fietsroutes langs de Vlaamse kust.

Een echte aanrader is de 8.5 kilometer lange Dune Marchand route. Dit wandelpad leidt je onder andere door de duindoornen met oranje bessen en geeft je de mogelijkheid om de “schatten”te ontdekken die verborgen liggen aan het stand en in de duinen van Duinkerken.

Musée Portuaire Duinkerken

Havenmuseum op de kade (Musée Portuaire)

Voor wie op zoek is naar geschiedenis en cultuur kan terecht in het Havenmuseum (Musée Portuaire). Dit museum is gevestigd aan het water in een schitterende gerestaureerde tabaksloods uit 1850 en geeft een goed beeld van de hoogte- en dieptepunten van de maritieme geschiedenis van Duinkerken.

Wie een bezoek brengt aan het museum waant zich terug in de tijd naar het oude Frankrijk van rond 1662. In die tijd werd Duinkerken door de Fransen overgenomen en werden de eerste vestingwerken in de stad gebouwd, welke aan het begin van het museum zijn te bekijken. Na het verdrag van Utrecht moest de stad deze vestingswerken helaas vernietigen waardoor de maritieme handel werd verwoest. Deze vestigingswerken zijn aan het begin van het museum nog wel te bewonderen.

De entreeprijs van het museum bedraagt 6,50 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen. Het gezinstarief bedraagt 17 euro voor twee volwassenen en twee kinderen. Voor de bezichtiging van de schepen moet apart betaald worden, respectievelijk 7,50 euro voor volwassenen, 6 euro voor kinderen en 20 euro voor een gezinsticket. Kijk voor meer informatie over het museum op de website van het Havenmuseum.

Strandzeilen op Malo Les Bains

Op zoek naar wat actie tijdens je verblijf in Duinkerken? Wat dacht je van een middagje strandzeilen (blokarten)! Bij voldoende wind, wat aan de kust vaak geen probleem is, kun je op het kilometerslange strand van Duinkerken heerlijk gaan strandzeilen. Je geniet van het vrije gevoel als je met hoge snelheid over het strand en vlak langs de branding scheert, deze activiteit tovert gegarandeerd een lach op het gezicht bij zowel jong als oud. Uitgeput van het blokarten? Dan is het tijd voor een hapje en een drankje bij één van de vele restaurants of cafe’s aan de boulevard van Duinkerken.

Meer informatie over Duinkerken?

Voor meer informatie over Duinkerken kun je een kijkje nemen op de website van het Verkeersbureau van Duinkerken op www.duinkerke-toerisme.com.