Vaticaanstad, het kleinste land ter wereld

Vaticaanstad in Rome

Vaticaanstad is met een oppervlakte van slechts 0,44 vierkante kilometer het kleinste land van de wereld. Hoe klein Vaticaanstad is, wordt goed duidelijk als je kijk naar de nummer twee op lijst van kleinste landen van de wereld, het prinsendom Monaco aan de Franse Cote d’Azur. Monaco is met een oppervlakte van 1,95 vierkante kilometer bijna vier keer zo groot als Vaticaanstad.

Ondanks de gerichte afmetingen van het land is Vaticaanstad wereldberoemd, dit is te danken aan de katholieke kerk dat Vaticaanstad zijn hoofdstad mag noemen. De paus, leider van de katholieke kerk en tevens staatshoofd van Vaticaanstad, heeft zijn officiële residentie in Vaticaanstad staan en ook zijn complete staf is woonachtig in het kleinste land van de wereld. Vaticaanstad is niet alleen de kleinste onafhankelijke staat ter wereld, het is ook het enige land op aarde waar Latijn de officieel taal is. Alhoewel het land volledig omcirkeld wordt door Italië is Vaticaanstad geen lid is van de Europese Unie. Echter geldt de euro er wel als wettig betaalmiddelen het land heeft tevens zijn eigen Euro munten.

De bevolking

In 2014 had Vaticaanstad naar schattig slechts 842 inwoners en een geboortecijfer van 0. Dit lage aantal is mede te danken aan het feit dat je alleen inwoner van Vaticaanstad kunt worden door middel van naturalisatie en het staatsburgerschap is niet erfbaar. De bevolking van het land bestaat voornamelijk uit geestelijken, waaronder priesters, zusters en de befaamde Zwitserse Garde. Daarnaast werken er ongeveer 3000 personeelsleden maar deze zijn niet woonachtig binnen het Vaticaan.

Apostolisch Paleis in Vaticaanstad

De bezienswaardigheden in Vaticaanstad

Vaticaanstad is het enige land ter wereld wat in zijn geheel op de wereld erfgoedlijst staat van UNESCO. Er zijn dan ook tal van bezienswaardigheden te vinden in het piepkleine landje.

De bekendste bezienswaardigheid van het Vaticaan is zonder twijfel het Sint Pietersplein. Op dit plein spreekt de paus jaarlijks zijn kerst- en pausgroet uit onder het toeziend oog van tienduizenden bezoekers. Op het Sint Pietersplein vind je ook de Sint Pietersbasiliek welke tot 1989 de grootste kerk ter wereld was. De Sixtijnse Kapel met de wereldberoemde fresco’s van Michelangelo is ook te vinden in Vaticaanstad. In deze kapel, welke gelegen is in het Apostolisch Paleis, komen tevens de kardinalen bij elkaar wanneer er een nieuwe paus gekozen moet worden. Alle ogen zijn tijdens dit conclaaf gericht op de schoorsteen van de kapel, indien er witte rook uit de schoorsteen komt weet de wereld dat er een nieuwe paus gekozen is.

In het Apostolisch Paleis bevindt zich ook het Vaticaanse Musea waar veel beelden, schilderijen en kaarten worden tentoongesteld. Ook vind je hier de koetsen en rijtuigen van het Vaticaan, met onder andere de bekende pausmobiel. Achter het Apostolisch Paleis liggen de Vaticaanse tuinen waar diverse gebouwen staat welke stammen uit de negende eeuw afgewisseld met schitterende fonteinen en een groot aantal beelden. De Vaticaanse tuinen zijn zo groot dat ze meer dan de helft van het grondoppervlakte van Vaticaanstad beslaan.

Copyright fotos: Wikimedia